Zorgboerderij Breukelaar   

omdat iedereen uniek is!

Wie zijn we

Onze zorgboerderij gelegen aan de krommestraat  ligt in het buitengebied van Westendorp. Westendorp is een klein dorp dat ligt in de Oude-IJsselstreek, een van de gemeentes in de Achterhoek. De familie Breukelaar(voorouders van de huidige eigenaren) heeft in 1909 de boerderij gebouwd en er is nog veel van de oude stijl te zien binnen en buiten. Via een eigen weg is de boerderij te bereiken, hierover komt alleen bestemmingsverkeer waardoor spelen overzichtelijk en veilig blijft. 

We zijn een familiebedrijf en zetten ons met het hele gezin in voor de begeleiding en klusjes op de boerderij. Ieder van ons heeft zijn eigen inbreng en opleiding. In 2009 zijn we gestart met het bieden van dagbesteding aan volwassenen en kinderen met een beperking. We vinden het erg belangrijk dat iedereen zich thuis voelt op de boerderij en zichzelf kan zijn.


 

Voor wie is onze zorgboerderij bedoeld?

Mensen met een verstandelijk en/of lichamelijke beperking kunnen bij ons terecht. Ook mensen met gedragsgerelateerde beperking zijn welkom, denk hierbij aan ADHD, een beperking op het gebied van het autistisch spectrum en/of kinderen van speciaal onderwijs. Van kinderen tot ouderen en alles daar tussen in is welkom!

We hebben een zaterdag en woensdagmiddag groep welke is gericht op kinderen van de basisschool leeftijd. Op de dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag bieden wij dagbesteding voor mensen die graag in de buitenlucht en in een kleine groep werken.  Soms lopen de verschillende doelgroepen door elkaar, dit geeft een fijne sfeer en iedereen kan elkaar helpen.

We zullen bij de kennismaking kijken en beoordelen welke begeleiding de deelnemer nodig heeft en vertellen wat wij kunnen bieden. Op deze manier zullen we een plan opstellen zodat onze deelnemers de juiste begeleiding en zorg krijgen.

Ons doel


Wij zijn er voor iedereen die graag op een zorgboerderij wil werken en ontspanning zoekt. 

Er is professionele begeleiding en als iemand nieuw is op onze zorgboerderij zullen we samen uw wensen bespreken in een kennismakingsgesprek. We vinden het erg belangrijk om ieder persoon individueel te begeleiden en de ondersteuning te bieden die men nodig heeft. Zorgboerderij Breukelaar biedt deelnemers een plek waar ze zich prettig en veilig voelen. Wat wij belangrijk vinden zijn de mogelijkheden en ontwikkeling van onze deelnemers. 


De Werkzaamheden


Er moeten natuurlijk allerlei verschillende klusjes gedaan worden op een zorgboerderij zoals stallen uitmesten, aanvegen en de dieren voeren.  Ook is er altijd tijd voor ontspanning in de vorm van knutselen, bakken of bloemschikken. Wij proberen zo een gevarieerd programma aan te bieden aan onze deelnemers. Ook vinden we het belangrijk dat iedereen kan doen wat hij/zij leuk vindt. Dit zullen we ook bespreken met de deelnemers. Wij werken met een dagindeling waar structuur in is aangebracht voor onze deelnemers, dus vaste tijden voor de pauze's en het voeren van de dieren. Daarnaast word er iedere ochtend een picto bord ingevuld met de activiteiten van die dag.
 

Verschillende activiteiten


Dieren verzorgen
Schoon houden van de dierenverblijven
Werkzaamheden rondom de zorgboerderij
Moestuin/siertuin onderhouden en verbouwen van eigen groenten en fruit
Ontspanning zoals voetballen, skelteren of met warm weer lekker buiten zwemmen
Speelruimte (zowel binnen als buiten)
Knutselactiviteiten, tekenen, verven
Zagen, timmeren, hut bouwen
Bloemschikken, thema gerichte activiteiten (pasen, halloween, kerst)
Helpen met het eten zoals bakken
Helpen in de huishouding van de zorgboerderij zoals afwassen, tafel dekken/afruimen, stofzuigen 
Eigen inbreng van onze deelnemers

 

Hulpmiddelen 


De hulpmiddelen waarmee wij onder meer mee werken zijn:
Een kleurenklok, picto's en een picto bord, beloningsborden, rapportage's etc.
Tevens maken wij samen met iedere deelnemer een persoonlijk begeleidingsplan.